Zo is Crocodile River ontstaan
Crocodile River is ons eerste bordspel. Een eenvoudig spel voor kinderen met een goede balans tussen geluk en strategie. Bovendien is de speelduur kort en is het in enkele minuten te leren.
Maar, hoe is dit spel ontstaan? In deze blog vertellen we je alle stappen en beslissingen.
Het idee
Bij QualityTimeGames hebben wij op ieder moment meer dan 50 spelletjes die in verschillende fases van ontwikkeling zijn. Het kan gaan om een globaal idee voor bijvoorbeeld een thema, tot een spel waarvan reeds prototypes zijn gemaakt en reeds actief gespeeld worden door ons testpanel.
Zo ook Crocodile River, alleen was de werktitel toen ‘Bootje varen’. De basis van het eerste idee was als het ware een touwtrek wedstrijd:
- Je start met een bootje op het midden van een oceaan
- Door het spelen van kaarten met cijfer 1, 2 en 3 kan je om de beurt het bootje het aantal stappen zetten richting het strand van je tegenstander.
- Na het spelen van een kaart pakt de speler direct weer een kaart van de afpakstapel.
- De speler die als eerste het strand van de tegenstander bereikt: wint.
Al snel bleek dat het spel in deze vorm niet leuk was:
- Het duurde erg kort
- Van strategie was vrijwel geen sprake: de speler die geluk had met de juiste kaartjes kon het spel winnen.
Een positief effect was wel dat kinderen het in deze vorm toch al leuk vonden. Bij bordspellen die kinderen vaak leuk vinden is geluk een belangrijke factor.
Aanpassingen
Op basis van onze eerste bevindingen hebben we het spel direct aangepast. De belangrijkste aanpassing was het uitbreiden van het aantal bootjes van 1 naar 2. Er zijn 2 bootjes waarmee beide spelers kunnen ‘lopen’ om de oever van de tegenstander te bereiken.
Dit bracht een veel interessanter spelverloop en meer tactiek in het spel. In de loop van de tijd zijn vervolgens nog een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd:
- Speler moet bij zijn beurt kiezen tussen kaart spelen of nieuwe kaart pakken
- Het aantal loopvlakken is uitgebreid met 1 extra loopvlak
- De kaart ‘Terug naar start’ is toegevoegd (hiermee kan 1 pion direct terug naar de startpositie gezet worden)
- Een speler heeft pas gewonnen als hij/zij 3x als eerste de oever van zijn tegenstander heeft bereikt.
Met deze aanpassingen was het spel ‘af’. Dat wil zeggen: klaar voor de volgende fase: Art work (grafisch design)
Art-work (grafisch design)
Een spel moet ook mooi zijn. Voor een kinderspel is het belangrijk dat zij de plaatjes interessant vinden en begrijpen en passen binnen hun belevingswereld. Omdat het spel nog steeds ging om het varen met bootjes, waren we hier nog niet helemaal happy mee.
Via een facebookgroep waar bord-spel-designers over heel de wereld lid van zijn, hebben we een goede designer gevonden in Israël. Ja, de bordspelwereld is per definitie behoorlijk internationaal 😊
Samen met hem hebben we diverse thema’s voor het spel de revu laten passeren en hebben we gekozen voor het huidige thema: een woeste rivier in een jungle met krokodillen waar de spelers zichzelf in veiligheid moeten brengen. De naam was daarmee ook makkelijk gekozen: Crocodile River. Nu moeten alle onderdelen ontworpen worden: de doos, het speelbord en de kaarten.
George is druk aan de slag gegaan met de grafische ontwerpen en in een tijdbestek van ca 2 maanden met een groot aantal van revisies, was het ontwerp klaar. Klaar voor de volgende fase: productie
Productie
Het produceren van een bordspel is relatief complex. Het is vaak een combinatie van papier, karton, plastic en hout. Je hebt dus echt een gespecialiseerd bedrijf nodig die dat kan doen. Omdat dit ons eerste spel was, was het een flinke zoektocht naar een fabrikant. In Nederland zijn er eigenlijk niet van dat soort bedrijven. Na onderzoek blijken veel uitgevers van bordspellen de spellen in China te laten maken. Dat is dan vooral een kostenafweging. Ook in onder andere Duitsland, Polen en Tsjechië blijken dit soort bedrijven te zitten.
We hebben bij allemaal een offerte opgevraagd en uiteindelijk gekozen voor een bedrijf in Duitsland. Niet omdat zij het goedkoopst waren, maar omdat het contact vlot verliep, er geen tijdsverschil is, de transportkosten relatief laag zijn en we via via goede verhalen hadden gehoord.
Bij fabrikanten van bordspellen bleek het zo te zijn dat je gewoon doorgeeft welke componenten te je precies nodig hebt (doos, speelbord, kaarten, pionnen etc) en dat zij dan een totaalprijs maken. Prijzen van individuele componenten geven ze helaas niet. Hierdoor is het lastig om te bepalen op welke onderdelen wellicht andere keuzes gemaakt kunnen worden om zo tot de optimale prijs/kwaliteitverhouding te komen.
Nadat de prijsafspraken en levertermijn rond waren, moesten alle grafische bestanden aangeleverd worden. Het leverde toch nog best wat werk op voor de grafisch ontwerper om alles precies volgens de specificaties van de fabrikant te maken, maar na ca 3 weken was dat toch gelukt. Nu was het een kwestie van afwachten. Het zou nog ongeveer 3 maanden duren voor we 1000 exemplaren van Crocodile River konden verwachten.
Crocodile River is binnen
Precies volgens afspraak ontvingen we de 1000 exemplaren van Crocodile River. Het was nu slechts nog een kwestie van foto’s laten maken en het spel op de website zetten.