De top 10 leukste bordspellen voor kinderen van 2024
Bijna dagelijks komen er nieuwe bordspellen op de markt. Met name bordspellen voor kinderen zijn erg populair. Om jou te helpen een keuze te maken binnen al die spelletjes, hebben wij onze top 10 samengesteld. We hebben daarbij gelet op:- Visuele aantrekkelijkheid voor kinderen
- Speelduur: deze mag niet te lang zijn
- Eenvoud: het spel moet snel te leren zijn
- Herspeelbaarheid: natuurlijk moet het spel vaak uit de spellenkast komen
Bij deze onze bordspellen top 10:
#1: Crocodile River
- 2 spelers
- Speelduur: 10 minuten
- 4 tot 12 jaar
Crocodile River staat met stip op onze nummer 1. Dit bordspel; is gemaakt met kinderen als uitgangspunt. Het ziet er visueel aantrekkelijk uit, past goed bij de belevingswereld van kinderen (ontsnappen aan krokodillen in een wilde rivier) en is heel snel en makkelijk te leren.
In het spel beginnen twee pionnen in het midden van de rivier. De spelers moeten om de beurt een keuze maken of ze een kaart spelen en daarmee een pion verzetten of een nieuwe kaart van de stapel pakken. Ze moeten er daarbij voor zorgen dat de pion van de tegenstander niet eerder de oever bereikt. Ondanks de eenvoud is hierdoor toch strategie nodig.
Wij merken dat jonge kinderen dit spel meer op geluk spelen. Er wordt niet veel vooruit gepland, maar dat maakt de spanning en het plezier niet minder. Iets ouder kinderen spelen dit spel meer strategisch. Je moet op het juiste moment de juiste kaarten in je hand hebben om zowel je tegenstander te pareren als je eigen pion de oever van de tegenstander laten bereiken.
Al met al een leuk en spannend spel, speciaal bedoelt voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Absoluut een aanrader.
Meer informatie over Crocodile River
#2: Het betoverde Doolhof
- 2 tot 4 spelers
- Speelduur: ca 20 minuten
- Vanaf 7 jaar
Een klassieker inmiddels, maar daarom niet minder leuk. Als speler start je in de hoek van jouw kleur. Het doolhof ligt helemaal door elkaar en het is nog niet mogelijk om er goed doorheen te lopen. Een speler mag steeds één tegel in het doolhof schuiven, waardoor het doolhof steeds verandert. In het doolhof liggen overal schatten. De spelers moeten steeds in een continu veranderend doolhof naar een specifieke schat toe lopen.
Het betoverde doolhof is een leuk spel, wat wel enige planvaardigheid vereist. Doordat het doolhof continu verandert moet je goed vooruit plannen om de schatten te bereiken.
Meer informatie
#3 Spookslot
- 2 tot 6 spelers
- Speelduur: ca 25 minuten
- Vanaf 6 jaar
Nog zo’n klassieker. Als kind speelde ik dit spel al en nog steeds is het leuk om met mijn eigen kinderen te spelen. De spelers beginnen bovenop de toren en moeten zich een weg banen door het spookslot. Overal liggen gevaren op de loer die het spelverloop plotseling sterk kunnen beïnvloeden.
Spookslot is een spannend spel wat door de fysieke elementen erg fraai oogt. Wel is het in de basis een geluk spel, wat de herspeelbaarheid iets kleiner maakt.
Meer informatie
#4 Lost Cities
- 2 tot 5 spelers
- Speelduur: ca 30 minuten
- Vanaf 8 jaar
Lost Cities, de terugkeer van een klassieker als een roll & write-spel. Kies de juiste dobbelstenen om zo slim mogelijk je expedities te voltooien. Elke expeditie bestaat uit een kolom van vakjes waar je getallen in moet invullen. Hoe hoger je komt, hoe meer punten je scoort. Verdien extra punten door als eerste bruggen over te steken en door bewust geen dobbelstenen te kiezen. Wie het beste scoort, wint het spel!
Een vermakelijk dobbelspel wat onze kinderen erg leuk vinden. Wel duurt het wat lang, waardoor de aandacht na verloop van tijd een beetje verslapt.
Meer informatie
#5 Fiesta Mexicana
- 2 tot 4 spelers
- Speelduur: ca 30 minuten
- Vanaf 8 jaar
Het is tijd voor een Mexicaans feest! Vul je tafel met heerlijke gerechten, zoals burrito's, salades en taco's. De gerechten zijn afgebeeld op tegels die je tactisch op je tafel moet leggen. Tegels met overeenkomende dipsauzen geven bonuspunten. Je kunt tegels winnen door er op te bieden. De plek met de hoogste waarde wint de tegel. Door je tafel een kwartslag te draaien, verander je de waarden van de plekken. Wie het slimst op de gerechten biedt, wint Fiësta Mexicana!
Meer informatie
6# Keezenspel
- 2 tot 6 spelers
- Speelduur: ca 45 minuten
- Vanaf 6 j aar
Je kunt Keezen zien als een opvolger van Mens Erger Je Niet. Het is ongeveer hetzelfde concept, maar dan met meer mogelijkheden en strategie. Bovendien kan je Keezen in teams spelen.
Kinderen moeten bij Keezen 4 pionnen in het thuishonk terecht komen. Je speelt daarvoor om de beurt kaarten. Met een kaarten kan je met een pion lopen, maar er zijn ook speciale acties. Zoals achteruit lopen, wisselen met een tegenstander of zetten verdelen over 2 pionnen.
Keezen is voor kinderen een leuk bordspel en zal zeker vaker uit de kast komen. De 6 spelers-variant vinden wij minder leuk. Het spel duurt dan erg lang.
Meer informatie
#7 Sequense Junior
- 2 tot 4 spelers
- Speelduur: ca 20 minuten
- Vanaf 3 jaar
Wie bekend is met het bordspel Sequene of Touché zal het spel al snel herkennen. Sequense Junior is een vereenvoudigde versie waarbij klassieke speelkaarten vervangen zijn door kaarten met daarop dieren.
Door het spelen van kaarten kunnen spelers fiches van de eigen kleur op het bord leggen. Het doel is om 4 fiches van de eigen kleur op een rij te maken, dan heb je gewonnen. De draak en de eenhoorn bieden daarbij kansen om een fiche van een ander van het bord te verwijderen of een fiche op een willekeurige lege plek te leggen.
Sequense Junior is een leuk bordspel voor kinderen, maar wel redelijk eenvoudig. Hierdoor is de herspeelbaarheid niet optimaal.
Meer informatie
#8 Keer Op Keer
- 1 tot 6 spelers
- Speelduur: ca 20 minuten
- Vanaf 8 jaar
Een vermakelijk dobbelspel waarvoor je een beetje tactiek en wat meer geluk nodig hebt. Na iedere worp mag je een combinatie maken met een letter en een cijfer om zo verticale rijen op jouw speelveld aan te kruisen.
Het mindere van dit spel is dat het relatief duur is. Voor de prijs krijg je een kladblok met scorekaarten en dobbelstenen. Bovendien zijn nieuwe kladblokken erg duur. Maar, voor kinderen zeker een leuk spel.
Meer informatie
#9 Waar ben je?
- 2 spelers
- Speelduur: ca 20 minuten
- Vanaf 5 jaar
- Momenteel alleen 2e hands verkrijgbaar
Een spannend spel voor 2 spelers dat je overal kunt spelen. Verstop je familie ergens in huis en probeer die van je tegenstander zo snel mogelijk te vinden. "Zit oma op de wc?" Stel slimme vragen en ga net zolang door, totdat je een "nee" hoort. Dan is je tegenstander aan de beurt om vragen te stellen. Hoe slimmer je vragen, hoe meer aanwijzingen je krijgt. Heb je alle familieleden van je tegenstander als eerste gevonden? Dan ben jij de winnaar van "Waar ben je?."
Meer informatie
#10 Dobble
- 2 tot 8 spelers
- Speelduur: ca 5 minuten
- Vanaf 6 jaar
Dobble is een snel kaartspel dat zeer geschikt is voor kinderen. Om te winnen, heb je goede reflexen en snelle ogen nodig. Het doel is om als eerste een overeenkomstig symbool te herkennen op een andere kaart, dan mag je jouw kaart er bovenop leggen.
Zo, nu weet je wat onze top 10 bordspellen voor kinderen is. Ik hoop dat het geeft geholpen om een keuze te maken! :-)
Meer informatie
Meer inspiratie nodig? Ga naar Top 10 cadeautips voor kinderen
Waarom een bordspel spelen met kinderen?
Wil je kinderen een groot plezier doen en ze tegelijkertijd iets leren? Het spelen van een bord- of gezelschapsspel met kids is om meerdere redenen een zinvolle activiteit. Een bordspel spelen is namelijk goed voor een kind. Het stimuleert de ontwikkeling, maar is ook gunstig op emotioneel vlak. Wil je meer tijd doorbrengen met het hele gezin en optimaal genieten van elkaars gezelschap? Dan is het spelen van een gezelschapsspel een fantastische manier om elkaar aandacht te geven. Wat is er voor kinderen zo leuk aan spelletjes spelen, waarom zijn ze er dol op en welke educatieve voordelen levert het op?Een spelletje spelen is een leuke bezigheid!
Samen spelen zorgt voor verbinding. Dit gaat ook op bij het spelen van een bord- of gezelschapsspel. Digitale activiteiten voeren steeds vaker de boventoon en daarom is het superbelangrijk om tijd voor elkaar vrij te maken. Hoe gezellig is het om met elkaar aan tafel te gaan zitten en een spelletje te doen? Een glaasje frisdrank en schaaltje chips doen wonderen. En vergeet vooral ook niet om opa, oma, neefjes en nichtjes uit te nodigen. Iedereen doet mee! Kom daarom achter de laptop of televisie vandaan en zoek met elkaar een spel uit waar iedereen blij van wordt. Op die manier is eenieder verzekerd van een gezellige en leerzame avond!Waarom spelen kinderen graag spelletjes?
Kinderen leren spelenderwijs en daarom is een bordspel een uitstekende manier om verschillende vaardigheden te oefenen. Ze zullen het misschien niet altijd uiten, maar ze vinden het heerlijk om gezamenlijk iets te ondernemen. Een spelletje spelen zorgt namelijk voor verbinding en het is een uitstekende manier om iets nieuws te leren. Een bord- of gezelschapsspel is bovendien een geweldige activiteit om met elkaar plezier te maken. Op die manier wordt het veel leuker en interessanter om nieuwe dingen te leren. En dat is winst voor iedereen!Wat zijn de educatieve voordelen van een gezelschapsspel?
Het spelen van een bordspel levert een kind gigantische educatieve voordelen op. Een kind leert voornamelijk spelenderwijs en daarom wordt informatie tijdens het spelen van een spel beter verwerkt. Juist omdat een spel een leuke activiteit is, verbetert de motivatie en blijft informatie ook beter hangen. Leren is dus niet langer saai, want het spelen van een bord- of gezelschapsspel maakt het vooral spannend en uitdagend! Een ander belangrijk educatief voordeel is de bevordering van de interactie. Door gezamenlijk iets te ondernemen, wordt informatie veel beter opgenomen door een kind. En natuurlijk is het ook gewoon leuk om de groepsdynamiek te zien. Hoe verhoudt iedereen zich tot elkaar?Dankzij een spelletje leert een kind beter omgaan met tegenslagen en emoties
Het spelen van een bordspel levert ook een belangrijke bijdrage aan het omgaan met tegenslagen en emoties. Niet alleen volwassenen, maar ook kleine donderstenen kunnen daar moeite mee hebben. En je kunt niet vroeg genoeg beginnen om ze deze vaardigheid bij te brengen, want ze hebben daar juist ook in de toekomst iets aan! Tijdens het spelen van een gezelschapsspel creëer je een veilige setting waar ze met deze emoties kunnen oefenen. Bied daarom ruimte aan boosheid, verdriet en teleurstelling. Het mag er allemaal zijn. En aan jou natuurlijk de taak om ze een helpende hand te bieden.Een bordspel helpt bij rekenen, taal en kritisch denken
Het spelen van een spel is ook gunstig voor de cognitie (het vermogen om iets te leren) van een kind. Gebruik je een dobbelsteen bij het spel? Dan helpt dit een kind getallen te herkennen en/of bij elkaar op te tellen. Verder kan een gezelschapsspel ook de taalvaardigheid bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan het leren van nieuwe woorden. Wil je een kind uitdagen? Prikkel of stimuleer het probleemoplossend vermogen door je oogappel na te laten denken over een bepaalde spelstrategie. Kortom: een goed spel helpt een kind om beter te worden in rekenen, taal en kritisch denken. Heeft je zoon of dochter hier moeite mee op school? Kies een leerzaam maar leuk spelletje uit en start vandaag nog met oefenen.Een spel bevordert de grove en fijne motoriek
Het gooien van dobbelstenen of het verplaatsen van speelstukken, het vergt voor een kind heel wat oefening om deze handelingen te beheersen. Daarom is gezamenlijk een spel spelen bevorderlijk voor de grove en fijne motoriek van een kind. Merk je dat je zoon of dochter het lastig vindt om iets met de handen te doen? Dan is een spel een topactiviteit om dit te trainen. Er zijn allerlei spelletjes verkrijgbaar die specifiek de grove en fijne motoriek trainen.Tips voor ouders bij bordspelletjes
Wil je als ouders of verzorgers ook plezier beleven aan het spelen van een bordspel? Met onderstaande tips verzeker jij je van het nodige spe(e)lplezier!- Leg je smartphone weg, want op die manier geniet je nog meer van het spel;
- Laat jezelf van een sportieve kant bij een verlies en geef kinderen het goede voorbeeld. Het draait niet altijd om winnen, maar vooral om plezier met elkaar maken;
- Stel allerlei vragen die het analytisch vermogen, getalbegrip en kritisch denken van een kind stimuleren;
- Laat je zoon of dochter niet altijd winnen, maar doe zelf ook je uiterste best;
- Ga met elkaar op zoek naar een spel dat iedereen leuk vindt!